subsidiënten | colofon

Tagcloud: UIT / AAN

Esser, Bram (NL)

archief | 2010-04-15 10:54:39

BADGAST artist in residence April 2010
www.bramesser.com
Philosopher/essayist  Bram Esser.
Projects at BADGAST: Panorama Badgast
Hoe adopteer ik een cactus? (How to adopt a cacti?) during the Day of Architecture (Dag van de Architectuur) June 2010
Bram Esser over/about SATELLIETGROEP
Guestspeaker at AIR meetiing ' Expert van het lokale' (Location and Expertise) - PAIR meets BADGAST' in 2011, writer of the coastal narratives for the openair exhibition 'Zeespiegel' on the boulevard of Scheveningen, guestspeaker at 'Now Wakes The Sea' in The Hague (2012).
Bram participated in 'Stellingname 2013' at Kunstfort bij Vijfhuizen.
 

 
 
PANORAMA BADGAST
'Kust Kabinet Schuim - Op zoek naar de grenzen van de beschaving'

BADGAST 15 april 2010
Blog - Live blog - live streaming van live blog mmv Eliane Bots

Op 15 april presenteert filosoof Bram Esser zijn Panorama Badgast. Gedurende zijn verblijf in Scheveningen houdt Bram zich bezig met 'grenskwesties' en komt hij tot verrassende inzichten. Zoals de Hagenaren vroeger naar Panorama Mesdag gingen om zonder te worden blootgesteld aan de elementen van Scheveningen te kunnen genieten, zo kunt u bij Panorama Badgast op een veilige manier genieten van een andere grens. Kom naar zee en rust lekker uit terwijl u wordt vermaakt door dit wonderlijke Haagse panorama die u zal transporteren naar andere dimensies.

Vorig jaar om deze tijd verbleef filosoof Bram Esser op uitnodiging van de Haagse kunstinstelling Heden in het 7x11 huis in Ypenburg. Daar probeerde hij met een geleende labrador en cursussen in het buurtcentrum in dertig dagen in te burgeren in een buitenwijk. Of dat gelukt is, blijft de vraag. ‘De vinexwijk is, zoniet het toppunt van beschaving, dan toch wel het toppunt van efficiënt wonen’, schreef hij hierover op zijn weblog. Op uitnodiging van de Satellietgroep wil hij in april vanuit de cultuurcontainer aan het strand van Scheveningen proberen in vier weken uit te burgeren.
‘Uitburgeren kan het beste aan zee’, merkte hij hierover op. ‘In Scheveningen zie je hoe de beschaving langzaam maar zeker oplost in het eindeloze water.’ Bram wil vanuit Kust Kabinet Schuim, dat staat voor de vrijheid van het ruime sop, praten met surfers, bunkergravers en vissers over hun ontsnappingstechnieken. Zowel het verblijf in Ypenburg als zijn aankomende verblijf in Scheveningen passen in Bram’s fascinatie voor de stad en de vraag wat dat precies is. Zodoende komt hij bijna automatisch op de vraag waar dan de grenzen van die stad precies lopen. ‘Ik ga graag naar grensgebieden omdat hier twee werelden op elkaar botsen, dat is altijd interessant, daar liggen de verhalen voor het oprapen.’

BLOG
zaterdag 10 april KKS Tijdmachine

“Middenin de woestijn staat een parkeerplaats. Ik zie hem helder voor mij, als in een droom. Alles zit erop en eraan. Lantarenpalen, slagbomen, stoplichten en kaartjesapparaten staan allemaal precies op de juiste plek. De witte lijnen zojuist geschilderd, geven de rijrichting aan en markeren de plek waar de auto’s mogen stoppen. Maar er zijn helemaal geen auto’s. Er is alleen zand en de tijd die voorbij gaat. s’ Nachts schieten, als uit een reflex, de lantarenpalen aan. Een wonder, een waar kunstwerk. Ik sta perplex, als ik er naar kijk, vanuit mijn droomcontainer. Pas bij het ontwaken zie ik mijn fout in. De parkeerplaats staat helemaal niet in de woestijn want er komen golven aangerold over het zand. Bij nader inzien is het misschien ook geen parkeerplaats maar iets anders dat zich als zodanig heeft vermomd. Nu ik wakker ben, zie ik dat er auto's onder de rood witte slagbomen doorrijden. Het beeld begint op te klaren. Ik kijk naar buiten en zie een tijdmachine. Of liever gezegd een tijds versnipperaar. De tijd is niet langer iets dat voorbij gaat, zoals in mijn droom, maar de tijd is een waardeproduct geworden. Voor elke snipper wordt betaald. Het zijn de auto's die voorbij gaan.“


foto: Bram Esser, nieuwe ‘tijdelijke’ parkeerplaats op het strand, recht voor Badgast

LIVE BLOG:


foto's Rob te Riet

LIVE STREAMING VAN LIVE BLOG
mov

 

HOE ADOPTEER IK EEN CACTUS?
Tijdens de Dag van de Architectuur 26 juni, 2010
Filosoof/publicist Bram Esser vertelt wat de Lindoduinflat, ondergrondse bunkers en een cactus met elkaar te maken hebben en wat dit zegt over de identiteit van Scheveningen.


foto: Bram Esser, mevrouw Seriere met haar 22 jaar oude cactus

BRAM ESSER OVER SATELLIETGROEP

"Er is geen plek waar economische en maatschappelijke krachtenveld zo goed zichtbaar is als op Scheveningen. Ga naar Scheveningen Bad en je ziet het effect van toerisme en de 'exploitatie' bouw die dit tot gevolg heeft gehad. Kijk je naar Scheveningen haven en zie je de teloorgang van een industriehaven en het ontstaan van een nieuw soort Scheveningen. Je wordt er niet meer zomaar geboren, nieuwekomers gaan zich er vestigen en gaan wonen in nieuwe schone en veilige huizen met uitzicht op zee. Visvangst wordt kleinschaliger, maar paradoxaal genoeg wordt vis als thema en identiteit voor Scheveningen steeds belangrijker. Binnen dit krachtenveld speelt de Satellietgroep de rol van cultureel kattenluikje om ongemerkt toch ook de kunst en culturele reflectie binnen te laten. Die reflectie is nodig, al was het maar om op een onnadrukkelijke wijze bezig te zijn met de transitie van Scheveningen. De Satellietgroep werkt in die zin als monitor maar ook als aanjager van nieuwe ideeën en richtingen zonder dat er een commercieel belang achter schuil gaat. Leefbaarheid gaat uiteindelijk om het vertellen en verzamelen van verhalen. Verhalen die verbazing wekken of mensen op het verkeerde been zetten. Verhalen die de materie van transitie net weer even anders behandelen. Dat is het leuke aan katten, die springen soms ineens op tafel, om de rechte koers van de vergadering te onderbreken."

Gastspreker tijdens AIR meetiing ' Expert van het lokale - PAIR ontmoet BADGAST' in 2011
De Air bijeenkomst focust op het AiR model dat functioneert als een katalysator voor tijdelijke kunstprojecten waarbinnen het lokale een grote rol speelt. De expert meeting is een samenwerking tussen artist-in-residence organisaties Peergroup / P.A.I.R. (Noord Nederland), Satellietgroep / Badgast (Scheveningen) en Platform AiR NL / Trans Artists (Amsterdam). Het programma bestaat uit verschillende presentaties en panel discussies met AiR organisaties, kunstenaars, beleidsmakers en deskundigen op het gebied van kunst, onderzoek en ruimtelijke ordening.

PeerGroup  doet met PAIR – portable artist in residence – onderzoek naar veranderend ruraal landschap In Noord Nederland; Satellietgroep doet met BADGAST onderzoek naar veranderend zee- en kustlandschap in Scheveningen en het buitenland. PAIR (Noord Nederland) is de rurale autarkische versie van de meer urbane Badgast aan zee (Den Haag/Scheveningen). PAIR staat van 29 aug - 9 okt 2011 naast Badgast in Scheveningen.
 

bg5.jpg
sea art cultural zee badgast coastal from artist scheveningen dat was new zandmotor artists project satellietgroep research with water