subsidiënten | colofon

Tagcloud: UIT / AAN

Kloosterhuis, Sieko (NL)

archief | 2010-11-23 20:59:55

BADGAST artist in residence November 2010
www.siekokloosterhuis.nl

Photographer/videomaker Sieko Kloosterhuis.
projects at BADGAST:
Tranenzee | Sea of Tears
Samenzijn | Being Together
Recept 'Scheveningse Havenhoofd Mosselen'
previous at BADGAST:
'Hangouderen' - contribution to the program 'Van wie is de zee - To whom belongs the sea' - Cinema aan Zee @ BADGAST,  2009
Presentation at Summernest 2011, Nest The Hague

 

In a place where the wind has been ascribed to hold supernatural powers, people come together to be alone. 'Tranenzee' ('Sea of Tears') highlights the pier as a catwalk above the comforting sea. Sieko: "I would sometimes walk along this pier as well and it would seem as though there were only couples around me. They would make me feel alone and that is why I hate those couples." He made a video about it called 'Samenzijn' ('Being Together').

Tranenzee | Sea of Tears
photobook

photo's Sieko Kloosterhuis

Samenzijn | Being Together
video 20'

 

Recept 'Scheveningse Havenhoofd Mosselen'
Verblijf op Badgast biedt gelegenheid tot het ontdekken van de smaak van ECHT verse mosselen en het kost bijna helemaal niets. Lekker met patat ernaast en bedenk dat de Aldi om de hoek is voor de overige ingredienten

Verse Scheveningse Havenhoofd-Mosselen met patat voor 2 personen.
Nodig:
-Laarzen
-1 emmer (aanwezig)
-Bot mes (aanwezig)
-1 gaspit (aanwezig)
-1 hoge pan met deksel (aanwezig)
-1/2 zakje soepgroente (100gr met prei, selderij, wortel, ui) (Aldi, 0,30 Euro)
-1 theelepel zwarte peper (aanwezig)
-1 fles droge witte wijn (Aldi, 2,00 Euro)
-1 patat –met (Patatpaleis, 2,50 Euro)

Wacht af tot het eb is, trek je laarzen aan en daal af naar het zandstrandje aan de binnenkant van het Noordelijk Havenhoofd. Rechts loopt een stenen wal, schuin-af het water in: loop richting zee met de muur van het Havenhoofd aan je rechterhand: links liggen allemaal stenen half in het water verzonken. Kijk van dichtbij; er groeit vanalles aan..
Planten, oesters, rommel en: mosselen!
Zoek naar een groot exemplaar, die zijn namelijk vaak een beetje verstopt onder de kleintjes die er later bijkwamen. De meesten zijn bedekt met zeepokken –een soort witte mini schelpjes- maar dat is voor nu niet erg: halen we er later wel af.
Trek de mossel los van zijn verblijfplaats: hij zit goed vast aan de ondergrond met een soort ‘wortels’ en die moeten dus afscheuren. Vul de emmer tot ongeveer halfvol of 2/3 met mossels en spoel ze daarna af met zoet water.
Nu 1 voor 1 de gevangen mossels nalopen op zeepokken en andere troep en gebruik het botte mes om dit alles eraf te krabben : alles kan en moet eraf!
Gooi de schoongemaakte mosselen in de met water gevulde pan, beetje schudden, mossels er weer uithalen. Onderin de pan ligt nu een laag gruis en zand; gooi dit weg en herhaal tot er bijna geen rommel meer achterblijft. Giet uiteindelijk af.
Nu kun je evt. wachten tot je trek krijgt...
Maak de pan schoon en vul met 1/3 fles witte wijn, mossels erbovenop, dan de soepgroente en de peper. Plaat de pan op matig/hoog vuur en schep 1x goed om zodat de onderste mossel bovenop komt te liggen en vice verca. Dek de pan af met de twee borden waarvan je zodadelijk gaat eten.
Loop snel (met de pan nog op het vuur) naar het Patat Paleis en bestel 1 friet meenemen. Denk ondertussen niet aan de doodstrijd die op dat moment plaatsvind in de Badgast-keuken en blijf max 5 minuten weg van de mossels!!
Bij terugkomst nog 1x goed omscheppen; kijk of alle mossels geopend zijn.
Borden verwisselen en terug op de pan plaatsen. Draai het vuur uit.
Sjouw de hele handel bij voorkeur mee naar boven, zodat je vanachter het raam uitzicht heb op de baai waar je de mossels verschalkt hebt. Schenk de wijn, verdeel de friet over de twee warme borden en plaats de mosselpan in het midden. Alle mossels zijn nu geopend en de schelpen gebruiken we als bestek: het lege achterblijfsel van de vorige veert open wanneer je hem tussen duim en wijsvinger dichtknijpt om de volgende uit zijn schelp te pakken.
WAARSCHUWING
Mocht je er eentje tegenkomen die gesloten bijft na het koken dan moet je dat exemplaar niet eten! Dit betekent dat hij eerder al dood was en waarschijnlijk in staat van ontbinding. Niet eten dus.

Hangouderen
Previous at BADGAST - contribution to the program 'Van wie is de zee - To whom belongs the sea' - Cinema aan Zee @ BADGAST,  2009


photo's Sieko Kloosterhuis

Presentation Satellietgroep @ Summernest, Nest The Hague 2011
In 2011 the video 'Samenzijn / Being Together', 20' was part of the presentation of Satellietgroep at Summernest, Nest The Hague. The presentation was curated by James Geurts for Satellietgroep. Presentation of a selection of works from Badgast:
'Mini Badgast, 2010' - Refunc, recycle architecten, builders of Badgast in 2009; 'Lettering on Badgast' - Duel (2009); 'Samenzijn / Being Together', video 20' - Sieko Kloosterhuis (Badgast Nov 2010); 'Beach Laboratory - Coastal Reckoning', salt distillation residue - Ronald Boer & Valerie Dempsey (Badgast Sept 2010).


photo: Jhoeko

bg6.jpg
satellietgroep new scheveningen dat was badgast artists artist with coastal zee zandmotor water from research project sea cultural art