Van Schreihuisje tot Schrijvershuisje
| 2012-11-08 09:06:18
Herbestemming Schreihuisje op de maasboulevard Schiedam
Satellietgroep onderzoekt voor de gemeente Schiedam de herbestemming van het Schreihuisje als Schrijvershuisje - writers in residence - aan de Maasboulevard in Schiedam. Sinds 2009 programmeert Satellietgroep 'Badgast' - artist in residence, openlucht Cinema en Talks aan Zee op surfdorp FAST aan zee in Scheveningen. Het project 'Now Wakes The Sea' verbindt sinds 2012 landen en kustgemeenschappen rond de Noordzee en Zwarte Zee.
In samenwerking met stichting Mooi Werk, cultuurscout van Schiedam Zuid Ineke Hagen en de lokale gemeenschap wordt het Schreihuisje alvast ingezet voor cultuur in de wijk.
Het monumentale wachthuisje uit 1930 werd gebouwd om werklieden, die ‘s ochtends vroeg op de boot wachtten om naar hun werk te gaan, beschutting te bieden tegen regen en wind. Eerder stonden op deze plek de vissersvrouwen huilend afscheid te nemen van hun mannen en zonen, die wekenlang voor de visserij naar zee vertrokken. Hier komt dan ook de naam ‘Schreihuisje’ vandaan. Het Schreihuisje is in onbruik geraakt en staat er nu verloren bij in afwachting van reactivering van deze betekenisvolle plek.
Belang van narratieve historie van de locatie
Elke samenleving kent plekken die verhalen oproepen. Verhalen en plekken spelen een belangrijke rol in het collectieve geheugen van de bevolking. Ze binden inwoners aan hun gemeenschap en woonomgeving. Die plekken moet je koesteren en kan je ontwikkelen. De maatschappij verandert en deze dynamiek vraagt om onderzoek naar nieuwe betekenissen en nieuw gebruik voor mensen en gemeenschap. Kunstenaars ontsluiten narratieve en stedelijke weefsels die voortkomen uit specifieke locaties, maar hun wortels en daarmee transparantie vaak hebben verloren. Ze vormen allianties met bewoners en professionals en maken in hun projecten een locatie leesbaar en ervaarbaar. Kunstenaars spelen een belangrijke rol om verhalen van mensen en plekken zichtbaar te maken en dragen daarmee bij aan mogelijk nieuwe betekenis of gebruik binnen een gemeenschap. Voor bezoekers worden op bijzondere wijze plekken uit hun anonimiteit getild.
Het Schreihuisje in Schiedam is een betekenisvolle plek die wacht op nieuw gebruik.
Elke havenplaats kent een plek waar mensen samenkwamen om afscheid te nemen en met verlangen uit te zien naar een behouden terugkomst. Van oudsher zijn havens plekken waar migratie gestalte krijgt in de beweging van schepen, mensen, goederen. Uitwisseling van artefacten, kennis en ervaringen zijn een voedingsbodem voor nieuwe inzichten.
Het Schreihuisje kan een burg vormen tussen verleden en toekomst.
Satellitgroep onderzoekt herbestemming als artist in residence (air), een gastenverblijf dat als een eigentijdse ‘spin’ over het Schreihuisje wordt geplaatst en het gemeentelijk monument koestert en ontsluit. Een klein huisje dat in stoere vorm en materiaal aansluit op omgeving van de haven, en zelfvoorziend, innovatief en duurzaam is. Een huisje dat het bakstenen Schreihuisje respecteert. Met als functie een artist in residence als plek voor onderzoek en productie van werken die inspelen op de narratieve historie van de plek en nieuwe betekenissen en gebruik genereert. Deze werken worden gepresenteerd in het Schreihuisje, waarmee haar publieke functie wordt bewaard en een nieuwe invulling krijgt, voor bewoners en bezoekers.
Kortom, van Schreihuisje tot Schrijvershuisje!
Schreihuisje, foto: Eric van Straaten