subsidiënten | colofon

Tagcloud: UIT / AAN

Opening 7 april

| 2013-06-09 08:45:41

Programma 'Stellingname' 7 april tm 23 juni:
Opening op 7 april 2013 door Sjaak Langenberg met 'Veldbedden in de polder'. De kunstenaars zijn aanwezig. Kunstmanifestatie met programma tot 23 juni 2013, met presentaties van de doorlopende onderzoeken, artist talks, poldermaaltijden, films in het Kunstfort of op lokatie in enkele van de 26 dorpskernen, een educatieprogramma en expertmeetings, ontwikkeld in samenwerking met bewoners en experts.
Finissage op 22 en 23 juni 2013 tijdens de Dag van de Architectuur: view


Jan de Graaf 'U staat hier', foto Rob te Riet


Ronald Boer 'Brak Water, Zilt Land', foto Theo Mahieu


Marjolijn Boterenbrood 'Mapping Delta-Land', foto Rob te Riet

MODDER & KWEL - SATELLIETBUS IN DE POLDER:
Marjolijn Boterenbrood zoekt modderverhalen, Ronald Boer zoekt kwelplekken: de blauwe Satellietbus komt bij u langs op verschillende plekken in de Haarlemmermeerpolder: woensdag 10 april in Vijfhuizen Vijfhuizerweg tov de supermarket Hoogvliet. In Nieuw Vennep vrijdag 26 april bij het winkelcentrum Getsewoud aan de Venneperweg. In Beinsdorp op 3 mei, in Rijsenhout op vrijdag 17 mei, in Abbenes op 7 juni, in Lisserbroek op 21 juni, steeds van 15.00 tot 17.00 uur. Mogelijk ziet u ook ontwerper Francois Lombarts voorbijzwemmen....

Opening 7 april om 15u door Sjaak Langenberg: 'Veldbedden in de polder'

| 2013-02-25 11:25:41

Opening Stellingname op 7 april 2013 door Sjaak Langenberg
Locatie: Kunstfort te Vijfhuizen, zie www.kunsfort.nl voor routebeschrijving
Tijd: 15 - 18 u

'Veldbedden in de polder'

Kunstenaar Sjaak Langenberg strandde 24 uur op Schiphol en bracht een slapeloze nacht door in een luxe hotel op de luchthaven. Kan dat niet anders? vroeg hij zich af. De natuur rondom een luchthaven kan verlangens aanwakkeren. Daar zie je de eerste palmboom als aankondiging van het verblijf op een tropisch eiland. Of het is juist het laatste stukje polder dat je ziet voordat je huiswaarts keert.
Reizigers komen zelden terecht in de directe omgeving van luchthavens in tegenstelling tot (invasieve) exoten die zich verspreiden in de directe omgeving van havens (via ballastwater), of planten en dieren die via luchthavens een onverwachte bestemming bereiken.
Langenberg bepleit ‘veldbedden’ in de Haarlemmermeerpolder die gestrande reizigers op Schiphol naar een onverwacht reisdoel brengen.
www.sjaaklangenberg.nl


beeld: Bach's DV-Productions  www.dv-productions.nl

Lees de openingstekst door Sjaak Langenberg:

Meer

Finissage 22 & 23 juni tijdens DVDA

| 2013-03-21 13:03:53

ZATERDAG 22 JUNI VANAF 19U TM ZONDAG 23 JUNI 19U
Finissage 'Stellingname - water, land & innoverend erfgoed'
Het Kunstfort bij Vijfhuizen is 24 uur open tijdens de landelijke Dag van de Architectuur

Voor NS-reizigers is een kortingsbon van toepassing met koffie en gebak.

Tijdens de finissage refecteren we op de bevindingen van 'Stellingname - water, land & innoverend erfgoed'. Satellietgroep is gastcurator van 'Stellingname'.
Projecten door filosoof Bram Esser, stedenbouwkundigen Jan de Graaf & Robert Schütte, landschapsarchitect Ronald Boer & Valerie Dempsey, ontwerper Francois Lombarts, kunstenaars Marjolijn Boterenbrood, Jacqueline Verhaagen, Bram Vreven. Gastsprekers: fotograaf Kadir van Lohuizen, architect Charlotte Geldof, curator Ine Gevers en museoloog Peter van Mensch.
Locatie: Kunstfort bij Vijfhuizen

PROGRAMMA ZATERDAG 22 juni vanaf 13:00 uur
Aanmelding voor onderdelen van dit programma s.v.p. vooraf via info@kunstfort.nl.

13:00 - 17:00u: Tentoonstelling Stellingname geopend
14:00 - 16:00u: Rondleiding langs de tentoonstelling
vanaf 17:00u: 'Veldbedden in de polder' - Kamperen rond het Kunstfort met poldermaaltijd en films bij het kampvuur.

Het filmprogramma 'Borderscape' start bij zonsondergang met de nieuwe video 'Sinking into the Landscape' (2013, 12  min) van Francois Lombarts; hij zwom tijdens Stellingname door de polder om de polder te begrijpen. Vervolgens 7 korte en 1 lang werk over modder, het oplossen van water en land, in het water, op de grens, op het land en over een dijk : Wim T. Schippers' gazeuse; Sylvie Zijlmans - The Wishing Well; Cecily Brennan (Ierland) - Unstrung; Marie Lorenz (USA) - Capsize; Diego Maclean (Canada) - The art of drowning; Arthur Kleinjan - Follow the Sea; Montserrat Rodríguez (Spain) - Fragmentos of observación; Pé Okx - Westfriese Omloop.

PROGRAMMA ZONDAG 23 JUNI 09:00 tot 19:00 uur
Aanmelding voor onderdelen van dit programma s.v.p. vooraf via info@kunstfort.nl.
Locatie: in en om het Kunstfort bij Vijfhuizen

09:00 - 10:00u: Ontbijt in Restaurant 't Fort
10:00u: Excursie Geniedijk Jan de Graaf & Robert Schütte.
10:30u: Rondleiding tentoonstelling Stellingname met curator Jacqueline Heerema.
De kunstenaars zijn aanwezig
11:45u: Polderzwemmen met Francois Lombarts.
12:00u: Excursie Geniedijk Jan de Graaf & Robert Schütte.
12:30u: Picknick met wild pluk kruiden en groenten van het fortterrein.

14:00 - 18:00u: Expertmeeting 'Stellingname'
Over het concept, een interpretatieve gemeenschap, subjectieve cartografie en innoverend erfgoed.
Locatie: Genieloods tegenover het Kunstfort bij Vijfhuizen
14:00 - 14:20u: Welkom door Holger Nickisch, directeur Kunstfort bij Vijfhuizen en introductie over Stellingname door curator Jacqueline Heerema
14:20 -16:00u: Presentaties door deelnemers van Stellingname: Francois Lombarts, Bram Esser, Jan de Graaf & Robert Schütte, Ronald Boer & Valerie Dempsey, Marjolijn Boterenbrood introduceert fotograaf Kadir van Lohuizen over deltalandschappen.
16:00 - 16:20u: Korte pauze met thee & koffie
16:20 - 17:00u: Architect Charlotte Geldof over 'The Future Commons 2070' en gemeenschappelijk ruimtegebruik van de zee.
17:00 - 17:20u: Ine Gevers, curator 'Ja Natuurlijk' Gemeentemuseum Den Haag: Can art change the world?
17:20 - 18:00u: Museoloog Peter van Mensch: bestaat innoverend erfgoed? Aansluitend samenvattend tafelgesprek met alle gasten en deelnemers
18:00 - 19:00u: Afsluitende borrel
19:00u: Einde

Thema DVDA 2013: ‘24 UUR ARCHITECTUUR’
Terwijl dag en nacht elkaar afwisselen, zijn er gebouwen waar altijd leven is, zo ook alle waterwerken (sluizen, gemalen, dijken,duikers, hevels etc) in de polder en het Kunstfort bij Vijfhuizen tijdens ‘Stellingname’. Naast stations, (lucht)havens, ziekenhuizen, kantoren, maar ook winkels en hotels, of een combinatie daarvan, zijn ook deze waterwerken 24 uur per dag in bedrijf. Ze kennen geen openings- en sluitingstijden; ze bewijzen de stad en de mensen een dienst.


Francois Lombarts 'Ik Wil De Polder In!'

23 juni Finissage: Delta's hier en elders

| 2013-06-11 15:29:25

Marjolijn Boterenbrood introduceert fotograaf Kadir van Lohuizen in de context van Stellingname en haar project 'Mapping Delta-Land'.

Documentaire fotograaf Kadir van Lohuizen reisde van bron naar monding van de Amazone, de Mississippi, de Donau, de Niger, de Ganges, de Ob en de Yangste. Hij maakte een prachtig boek over deze zeven lifelines: ‘Aderen’. Van Lohuizen is een van de oprichters van NOOR Agency, een collectief van onafhankelijke documentaire fotografen. Alle drie fotografen willen met hun foto’s invloed uitoefenen op hoe wij de wereld zien en ons een mening vormen.
www.lohuizen.net

Fotograaf Kadir van Lohuizen tijdens de expertmeeting, foto Theo Mahieu.

23 juni Finissage: 'The Future Commons 2070'

| 2013-06-11 14:57:44

Gastspreker tijdens de expertmeeting op 23 juni is archtitect Charlotte Geldof (BE) over 'The Future Commons 2070', over de noodzaak van gemeenschapsdenken over het ruimtegebruik van de zee.

Oceanen en zeeën, samen goed voor zowat driekwart van het aardoppervlak, vormen een onmetelijke ruimte die essentieel verschilt van het land. Mede door de toenemende verspilling van land zal de vraag naar ruimte op zee steeds sterker doorklinken. Maritieme ruimtelijke planning is wereldwijd in opmars. Terwijl Europa de krijtlijnen voor haar toekomstige beleidsopties uitzet, leggen de projectontwikkelaars hun eerste initiatieven op tafel. Naast het bestaande wetenschappelijk onderzoek dient het eigenlijke planningsproces voor de zee te worden geruggensteund door globaal, kritisch visievormend onderzoek, waarbij ontwerpmatig denken een belangrijke rol speelt.
Deze zeekaart is een toekomstvisie. Ze geeft een aanzet tot kritische visievorming omtrent maritieme ruimtelijke planning waarbij de zee op lange termijn als ‘common’ -gemeengoed- gevalideerd wordt.
www.magnificentsurroundings.orgArchitect Charlotte Geldof tijdens de expertmeeting, foto Rob te Riet.

<< < Pagina 2 van 4 > >>
bg2.jpg
new zee from research project scheveningen satellietgroep art with dat cultural water artists sea badgast zandmotor was coastal artist