subsidiënten | colofon

Tagcloud: UIT / AAN

Marjolijn Boterenbrood: 'Mapping Delta-Land'

| 2013-02-25 11:36:24

'Mapping Delta-Land'
'Stellingname' 7 april - 23 juni 2013:
Kunstenaar Marjolijn Boterenbrood legt in haar project de relatie tussen deze polder en andere extreem natte plekken op de wereld. Ze vergaart zintuigelijke ervaringen voor een ruimtelijke en gelaagde polderplattegrond.
www.marjolijnboterenbrood.nl

Foto: Rob te Riet.

Beeld Jonmar van Vlijmen. Subjectieve cartografie door Marjolijn Boterenbrood: ‘Mapping Delta-Land’. Kunstenaar Boterenbrood relateert dit deltagebied aan deltagebieden elders en documenteerde op locatie in de polder met haar Satellietbus de modderverhalen van bewoners voor het 'Polderarchief'. Op woensdag 3 april op het parkeerterrein bij theater de Meerse in Hoofddorp, 10 april in Vijfhuizen Vijfhuizerweg tov de supermarket Hoogvliet. In Nieuw Vennep vrijdag 26 april bij het winkelcentrum Getsewoud aan de Venneperweg. In Beinsdorp op 3 mei in de Rietkraag, restaurant t kolkje.In Heimanshof, Hoofddorp 16 mei, in Rijsenhout op vrijdag 17 mei op de Aalsmeerderdijk bij de Schouwstraat,in Abbenes op 7 juni op de Hoofdweg bij de Dr. Heijelaan, in de fortboerderij Dijkzicht bij fort Aalsmeer, in Lisserbroek op 21 juni op de Lisserdijk bij de brug.

Meer tekst en beeld over Marjolijn en haar project:

 


Marjolijn Boterenbrood over 'Mapping Delta-Land':
Nederland heeft als deltaland een bijzondere relatie met andere deltalanden. Kunstenaar Marjolijn Boterenbrood legt in haar project de verbinding tussen deze polder en andere extreem natte plekken op de wereld.
Boterenbrood zoomt uit naar gebieden als de Mississippi-delta, de Niger-delta en de delta van de Ganges en de Brahmaputra. Foto’s van Kadir van Lohuizen, Adolphus Opara en Shahidul Alam brengen dit in beeld.

Mapping Delta-Land zoomt ook in op de Haarlemmermeerpolder. Om ervaringen met water en modder van bewoners te weten te komen gaat Boterenbrood met de ‘satellietbus’ naar dijken, bruggen en pleinen in de polder. Foto’s en verhalen van mensen die ze daar ontmoet komen in het ‘polderarchief’. De Haarlemmermeerpolder deelt dezelfde problemen met al de delta-gebieden in de wereld: bodemdaling en zeespiegelstijging, verzilting, verontreiniging en overstromingen. Hoewel de omstandigheden enorm verschillen delen we het leven en meebewegen met water met de mensen uit de Nijl-, Mississippi-, Ganges-Brahmaputra-, Niger-, Mekong- en de Eufraat-Tigris-delta.

Over de fotografen:
Adolphus Opara en Shahidul Alam zijn verbonden aan PAPA. PAPA, participating artists’ press agency is opgericht en wordt geleid door Lino Hellings.
De fotograaf Shahidul Alam uit Bangla Desh richtte in 1989 het Photo Press Agency ‘Drik’ op in Dhaka. Dit agentschap presenteert een grote groep mediaprofessionals uit niet-westerse landen.
Adolphus Opara komt uit Lagos Nigeria. Opara’s werk bestaat uit ontmoetingen met mensen in hun dagelijks leven. Hij vertelt verhalen met beeld om zijn emotionele verbinding met de zaken die hij aan de orde wil stellen, te laten zien.
De documentaire-fotograaf Kadir van Lohuizen reisde van bron naar monding van de Amazone, de Mississippi, de Donau, de Niger, de Ganges, de Ob en de Yangste. Hij maakte een prachtig boek over deze zeven lifelines: ‘Aderen’. Van Lohuizen is een van de oprichters van NOOR Agency, een collectief van onafhankelijke documentaire fotografen. Alle drie fotografen willen zij met hun foto’s invloed uitoefenen op hoe wij de wereld zien en ons een mening vormen.

U kunt bijdragen aan de ontwikkeling van het ‘polderarchief’ door uw verhalen en beelden in te sturen naar marjolijn@werkspoor.org

Over Marjolijn Boterenbrood:
Marjolijn Boterenbrood bekijkt een plek als een terra incognita. Zo ontstaat werk met een diversiteit aan resultaten, die in vorm uiteenlopen van tekeningen, objecten, foto’s en installaties tot een atlas, als aanjager van stedelijke vernieuwing. Bij het leesbaar maken van een gebied gebruikt ze kaarten en plattegronden. Kaarten zijn het resultaat van objectieve metingen, maar de kaarten van Boterenbrood voegen een persoonlijke dimensie toe door zintuiglijke indrukken als geur, klank of kleur op te nemen. In samenwerking met kunstenaars en/of onderzoekers met veel verschillende achtergronden krijgen haar interdisciplinaire projecten vorm.

Met dank aan: Kadir van Lohuizen. PAPA: Adolphus Opara, Shahidul Alam, Karien Wielenga.

Modder-legenda: Modder Slat Zomp Blubber Drek Kledder Slijk Bagger Leem Veen Prut Smurrie Slib Slik Pratsj Klei Klam Turf Klot Prut Slob Blabber Slobber Derrie Flodder Moor Krot Dras (Mudros grieks)

Foto: Ronald Sekan

bg1.jpg
satellietgroep sea was art artist dat research water zandmotor cultural artists new with zee project coastal from scheveningen badgast