subsidiënten | colofon

Tagcloud: UIT / AAN

Ronald Boer: 'Brak Water, Zilt Land'

| 2013-02-25 11:35:07

'Brak Water, Zilt Land. Zoutbelasting of de prijs van het inpolderen.' 
'Stellingname' 7 april - 23 juni 2013:
Landschapsarchitect Ronald Boer stelt met zijn project de prijs van het inpolderen ter discussie. Met zijn Mobiel Zout Laboratorium transformeert hij - in wisselwerking tussen bewoners en landschap - de verzilting van de polder van onzichtbaar naar tastbaar.
Met dank aan Valerie Dempsey
www.ronaldboer.com

Water Library Haarlemmermeer: clear

Water Library Haarlemmermeer: cloudy

Mudplates Haarlemmermeer



Beeld Jonmar van Vlijmen. Subjectieve cartografie door Ronald Boer & Valerie Dempsey:
jaarlijks wordt 20 tot 40 miljoen m3 schoon water door de polder gepompd om de polder door te spoelen i.v.m. verzilting door opborrelende zoute kwel. Op 24 punten namen Boer en Dempsey monsters van het water en land voor onder meer de waterbibliotheek.





Ronald en Valarie tijdens de finissage, foto's Theo Mahieu en Rob te Riet.

Meer tekst en beeld over Ronald en zijn project:

Meer

Jacqueline Verhaagen: 'Vloeibaar Land'

| 2013-02-25 11:32:09

'Vloeibaar Land' (werktitel)
'Stellingname' 7 april - 23 juni 2013:
Kunstenaar Jacqueline Verhaagen ziet de polder als een kneedbaar landschap dat steeds aangepast  wordt aan de behoeftes van de tijd. Haar project ‘Vloeibaar Land’ gaat over onze relatie tot het steeds veranderende waterlandschap. Haar onderzoek richt zich op de onderhuidse poëzie van een landschap waar de utiliteitsgedachte en de triomf van de techniek de boventoon voeren. Verhaagen exploreerde de technische kennis in de polder om de onderwaterwereld fysiek zichtbaar te maken met de tekst 'Het Water Geeft Geen Antwoord'.
www.jacquelineverhaagen.nl

Proefopstelling 'HWGGA', Jacqueline Verhaagen; foto's Esther Polak.

Finissage, foto Rob te Riet.

Beeld Jonmar van Vlijmen. Subjectieve cartografie door Jacqueline Verhaagen: 'HWGGW':
Technasium, Hoofddorp, Pneutech, Hoofddorp, Stadhuis Hoofddorp, landschapsarchitect, Recreatiegebied Meerterpen/Zwaanshoek/ De Groene Weelde, Cruquius Gemaal, Dik Box, Cruquius, Fort Aalsmeer, Crash museum.

Meer tekst en beeld over Jacqueline Verhaagen en haar project:

Meer

Marjolijn Boterenbrood: 'Mapping Delta-Land'

| 2013-02-25 11:36:24

'Mapping Delta-Land'
'Stellingname' 7 april - 23 juni 2013:
Kunstenaar Marjolijn Boterenbrood legt in haar project de relatie tussen deze polder en andere extreem natte plekken op de wereld. Ze vergaart zintuigelijke ervaringen voor een ruimtelijke en gelaagde polderplattegrond.
www.marjolijnboterenbrood.nl

Foto: Rob te Riet.

Beeld Jonmar van Vlijmen. Subjectieve cartografie door Marjolijn Boterenbrood: ‘Mapping Delta-Land’. Kunstenaar Boterenbrood relateert dit deltagebied aan deltagebieden elders en documenteerde op locatie in de polder met haar Satellietbus de modderverhalen van bewoners voor het 'Polderarchief'. Op woensdag 3 april op het parkeerterrein bij theater de Meerse in Hoofddorp, 10 april in Vijfhuizen Vijfhuizerweg tov de supermarket Hoogvliet. In Nieuw Vennep vrijdag 26 april bij het winkelcentrum Getsewoud aan de Venneperweg. In Beinsdorp op 3 mei in de Rietkraag, restaurant t kolkje.In Heimanshof, Hoofddorp 16 mei, in Rijsenhout op vrijdag 17 mei op de Aalsmeerderdijk bij de Schouwstraat,in Abbenes op 7 juni op de Hoofdweg bij de Dr. Heijelaan, in de fortboerderij Dijkzicht bij fort Aalsmeer, in Lisserbroek op 21 juni op de Lisserdijk bij de brug.

Meer tekst en beeld over Marjolijn en haar project:

Meer

Bram Esser: 'Dwaaltochten rond Schiphol'

| 2013-02-25 11:40:59

'Mind your step. Dwaaltochten rond Schiphol'
'Stellingname' 7 april - 23 juni 2013:
Filosoof Bram Esser ziet zichzelf als ontdekkingsreiziger van het alledaagse. Hij schreef een manifest voor langzaam reizen in onze technologische cultuur. Schiphol staat symbool voor deze cultuur. Ooit was men in de Haarlemmermeer bang voor de Waterwolf, nu is het de geluidsgolf van Schiphol die op afstand moet worden gehouden met meters hoge dijken. Schiphol noemt zichzelf een stad, maar wat voor stad is het dan precies? De impact van deze stad op haar omgeving is niet gering, ze is openbaar, maar niet voor iedereen en alleen als je onderweg bent. Esser probeerde in te burgeren in deze 'verboden stad' maar ontmoette de paradox van een openbare binnenruimte en verboden buitenruimte.
Hij ontdekte tijdens zijn dwaaltochten rond Schiphol toegangspoorten tot verborgen landschappen in dit 'getemde land.'
" Bespiegelingen op enerzijds het strikt utilitaire landschap van de Haarlemmermeer en anderzijds gaat het over een specifieke manier van kijken en ervaren zodat je binnen dat utilitaire landschap toch nog tal van verborgen landschappen kan herkennen. Twee verborgen landschappen die ikzelf heb ontdekt. Golvend plastic over een bollenveld, toont ineens een schim van de waterwolf en in een loods ontdek ik het binnenlandschap van het polderkoraal."
www.bramesser.com

Bram Esser tijdens de finissage, foto: Rob te Riet.

Beeld Jonmar van Vlijmen. Subjectieve cartografie door Bram Esser: 'Toegangspoorten tot verborgen landschappen'. Filosoof Esser vond sociale gemeenschappen in dit 'getemde' land: A.Begraafplaats, B.Plotselinge schim van de waterwolf, C.Spottersplek Polderbaan, D.Polderkoraal, E.Club Chantal.



Meer teksten van Bram Esser over zijn project:

Meer

<< < Pagina 4 van 4
bg5.jpg
dat artists project badgast art new coastal artist scheveningen was with zandmotor sea zee satellietgroep from water cultural research