subsidiënten | colofon

Tagcloud: UIT / AAN

Zeelab#1: Uptime

| 0000-00-00 00:00:00

UPTIME
NEST x SATELLIETGROEP
1, 2 & 3 JUNI 2018

Tentoonstelling, lezingen, art/science talks en interventies
Locatie: NEST, De Constant Rebecqueplein 20b, 2518 RA Den Haag
Openingstijden: vrijdag 1 juni 17.30-20:00; zaterdag 2 en zondag 3 juni 14:00-20:00
Bezoekersinformatie over Festival Designkwartier en www.nestruimte.nl
Link naar nieuwsbrief: http://ymlp.com/zx6f5u
 An anomaly? On October 17, 2017 many people in the Netherlands took pictures of the spectacular orange sun. But what do we see? A storm blew dessert sand from Marocco and ashes from forest fires in Spain and Portugal to the Netherlands. This storm was the result of hurricane Ophelia off the coast of Ireland, an anomaly that KNMI expected to happen in 2090. Image: Carlo ter Ellen.

Kunstenaars en vormgevers spelen een belangrijke rol in het ongevraagd onderzoeken van onze leefomgeving. Wat is de waarde van de zee, tijd of een landschap? Temidden van kunst en design, in de speciaal vormgegeven tentoonstelling voor Designkwartier, staat Uptime in het teken van makers die huidige denksystemen bevragen en collectieve waarheden laten wankelen. De toekomst vraagt om radicaal andere systemen.

Met kunstenaars en vormgevers Lotte Geeven, Yeb Wiersma, Vibeke Mascini, Oscar Santillán, Aliki van der Kruijs en Jos Klarenbeek, Josje Hattink, Esther Kokmeijer, Giuseppe Licari, Nishiko, Lonny van Ryswyck (Atelier NL). In dialoog met wetenschappers Ruben Jacobs (cultuursocioloog), Bert van der Valk (geoloog), Gerbrant van Vledder (oceanograaf), Henk Oosterling (filosoof), Tanya Lippmann (klimaatwetenschapper), Alexander van Oudenhoven (milieuwetenschapper). Gastkunstenaar Austin Camilleri (Malta) gaat in gesprek met Suzanne Wallinga (curator).
Moderatoren: Luuk Heezen en Valentijn Byvanck.


In 2018 organiseert Satellietgroep vijf Zeelabs i.h.k.v. Feest aan Zee. Elk Zeelab is een ontmoeting van kunstenaars en vormgevers met wetenschappers en publiek over cultuur en natuur, kust en klimaat. Met dank aan de gemeente Den Haag, Feest aan Zee, Festival Designkwartier en NEST.

Over de tentoonstelling Uptime - About the exhibition Uptime:

 

Aliki van der Kruijs en Jos Klarenbeek
Kadans, work in progress 2018

Het project Kadans van vormgevers Aliki van der Kruijs en Jos Klarenbeek is ontstaan vanuit een gedeelde nieuwsgierigheid naar (onzichtbare) processen in de natuur als generator van patronen en materialen. Ze onderzoeken hoe metingen van bewegingen in zee als bron een constant wisselende input voor weefpatronen kan genereren. Ze construeren een werkveld waar textiel met wetenschap zoals oceanografie en wiskunde wordt verbonden om een tactiele vertaling te ontwikkelen van harde gegevens verzameld door satellieten en boeien.
www.alikivanderkruijs.com
www.josklarenbeek.nl

Nishiko
Repairing Earthquake Project, Object# 2011_32, 2011
Washed Ashore (Repairing Earthquake Project fifth phase)
, work in progress Japan-Canada 2018
Japanse kunstenaar Nishiko woont en werkt in Den Haag. Haar werk wordt gestuurd door toeval. Kort na de aardbeving en de tsunami-ramp in Japan in 2011 begon Nishiko met haar Repairing Earthquake Project. Ze verzamelt beschadige, vaak persoonlijke voorwerpen in het rampgebied en start een langdurig proces van reparatie, geleidt door toevallige ontmoetingen en dialoog. De relatie tussen het onderwerp en het publiek vindt Nishiko belangrijker dan het werk zelf, om het proces te herbeleven en binnen hun eigen context en belevingswereld te plaatsen. Dit jaar volgt ze als ‘vijde fase’ de tsunami brokstukken, die door golfstromingen over de Stille Oceaan aanspoelen op de Westkust van Canada.
www.nishiko55.com/eq

Josje Hattink en Tanya Lippman
What are we sinking about?
work in progress 2018

De zeespiegel rijst en het land daalt. Kunstenaar Josje Hattink is gefascineerd door veen. Een zompig bruin goedje. Allesbepalend voor de vorming van het Nederlandse landschap, zowel geografisch als cultureel, het landschap en de samenleving. De sporen van die ontwikkeling zijn nog altijd zichtbaar en van actueel belang. Veen conserveert, transformeert en vernietigt.  Met klimaatwetenschapper Tanya Lippmann onderzoekt Hattink door de mens en natuur gestuurde veranderingen in het Nederlandse landschap. In hun samenwerkingsproject trachten Hattink en Lippmann hun verschillende methoden en perspectieven op het landschap te vergelijken en te verkennen.
www.josjehattink.com

Esther Kokmeijer
Still Waves, work in progress 2018

Kunstenaar Esther Kokmeijer is tevens ontdekkingsreiziger en poolgids. Samen met oceanograaf Gerbrant van Vledder reisde ze naar de Marshall Eilanden om zich te verdiepen in de mysteries van golfnavigatie. De zeevaarders van de Marshall Eilanden hebben de opmerkelijke gave om met grote precisie te navigeren tussen ver uit elkaar gelegen eilanden, op basis van enkel de sterren, de wind en oceaangolven. Door mee te varen tussen deze kwetsbare atol-eilanden en de eeuwenoude geheime traditie van ‘Stick Charts’ te leren doorgronden poogt Esther het zesde zintuig van de Marshall-zeevaarders te ontdekken.
www.estherkokmeijer.nl

Giuseppe Licari
Terra Moderna Sicily-Holland, 2013-2017
Tests on ceramics, work in progress 2018

De aardbodem is zwaar vervuild en tot op de rand van uitputting uitgebuit. Kunstenaar Giuseppe Licari stelt vragen over eigenaarschap van het landschap en de invloed van de mens op de ‘natuurlijke’ wereld. Hoe kan de giftige bodem worden hersteld? Kunnen kunst en design actief onderdeel uitmaken van deze zuivering? Hoewel pigmenten als kostbare goederen werden beschouwd, zijn de pigmenten die Licari gebruikt, afkomstig van de armste, meest geëxploiteerde en giftige bodems.
www.giuseppelicari.com

Austin Camilleri
Zieme (gipsmodel), 2014

De bronzen sculptuur Zieme (┼╝iemel betekent 'paard' in het Maltees) van de Maltese kunstenaar Austin Camilleri is een nobel dier met slechts drie benen. Een controversieel kunstwerk over kwetsbaarheid en macht. Zieme werd voor het eerst geïnstalleerd voor het Maltese parlement in Valletta voor VIVA, Valletta International Arts Festival 2014. Voor het eerst brak een nationale discussie uit over kunst, erosie en exploitatie, van zowel van het landschap als van politiek en toerisme. Het hier getoonde en gehavende schaalmodel van Zieme reflecteert de tijd tussen idee en sculptuur, kunstenaar en publiek en lokt ons uit om na te denken over ons eigen politieke landschap.
www.austin-camilleri.squarespace.com

Meer over de tentoongestelde werken van Lotte Geeven, Yeb Wiersma, Vibeke Mascini en Oscar Santillán:
http://nestruimte.nl/nl/projecten/downtime

bg3.jpg
art artists sea zee zandmotor new artist research was scheveningen with badgast from satellietgroep cultural water coastal dat project